Slováci sa boja ísť bývať do vlastného

06.09.2016

Polovica Slovákov nebýva vo vlastnom. Od rozhodnutia ísť do vlastného ich pritom odrádza obava z neschopnosti splácať úver a nedostatok finančných prostriedkov. Takéto zistenia priniesol tohtoročný prieskum Nadácie PARTNERS a agentúry Focus, zameraný na financovanie bývania Slovákov. Výstupy z prieskumu boli prezentované na tlačovej konferencii za účasti finančných odborníkov.

Nadácia PARTNERS sa tento rok pri príležitosti Dňa finančnej gramotnosti, ktorý pripadá na 8. septembra, pozrela, ako si Slováci zabezpečujú svoje bývanie, aké úvery a v akej výške využívajú, či majú správne nastavený rodinný rozpočet a tiež či sú zabezpečení pre prípad dlhodobého výpadku príjmu. „Financovanie bývania je dlhodobo citlivá téma. Splátky hypotekárnych úverov bývajú spravidla najvyššími položkami v rodinných rozpočtoch. To nám potvrdil aj prieskum, ktorý sme realizovali začiatkom augusta tohto roka. Ukázalo sa, že Slováci pristupujú k svojim financiám i finančným záväzkom neuvážene, a aj napriek úverom na bývanie, ktoré stále splácajú, podceňujú ochranu pred dlhodobým výpadkom príjmu,“ hovorí Juraj Juras, správca Nadácie PARTNERS.

Výsledky prieskumu boli prezentované na tlačovej konferencii za účasti zástupcov najsledovanejších slovenských médií. Po odbornej stránke tému zastrešili Andrea Straková z PARTNERS GROUP SK a Maroš Ovčarik, výkonný riaditeľ portálu Finančný kompas. Prítomným priblížili nie len aktuálnu situáciu týkajúcu sa financovania bývania, ale zároveň ponúkli aj cenné rady k tomu ako si zabezpečiť nové bývanie čo najefektívnejším spôsobom.

Úplné znenie tlačovej správy nájdete TU.